Mag ik met je praten, Inge? Natuurlijk is iedereen welkom om te komen praten. Maar alleen praten over hoe je voelt en wat er in je hoofd omgaat helpt op lange termijn niet.

Praten en begrijpen waarom je iets voelt, verandert namelijk weinig aan de pijn hoe jij die voelt. Lichamelijke aanraking kalmeert onrust, vermindert pijn in je lijf en maakt gedachten rustiger.

Daarom geloof ik niet in alleen praat-sessies, maar in een lichaamsgerichte aanpak. Als je lichaam verkrampt door pijn, verdriet of angst dan kalmeer je stress op de meest natuurlijke en eenvoudige manier die er bestaat: door beweging, expressie en aanraking. Dit maakt allemaal onderdeel uit van ons oerinstinct ( nature/ nurture). 


Ook psychiater Bessel van der Kolk(77), die de wereldwijde bestseller The body keeps the score schreef, is het helemaal met mij eens. Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken.

De westerse cultuur is sterk gericht op het hoofd en op denken, en heel weinig op het lichaam en op voelen, zegt hij in de uitzending van zomergasten ( aug 2022). En dat terwijl het bewijs groeit dat het lichaam een cruciale rol speelt bij psychologische gezondheid. „Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan in de standaard geestelijke gezondheid wordt geaccepteerd. Het is toch fascinerend dat het belang van aanraking vrijwel compleet wordt genegeerd in de psychologie? Psychologen en therapeuten wordt geleerd: raak vooral niemand aan, maar stel vragen en praat. En dat terwijl mensen, als ze te maken krijgen met een tragedie, het liefst fysiek bij elkaar komen, elkaar omhelzen, elkaar aanraken.”

Er zijn allerlei activiteiten die je weer beter in contact kunnen brengen met je lijf, zegt Van der Kolk. Van kunst en muziek maken, tot bewegen en alternatieve lichaamsbehandelingen of massage therapieën (zoals shiatsu en craniosacraaltherapie). Dat zijn methodes die nu nog vaak een zweem van alternatieve geneeskunde om zich heen hebben, maar waar volgens Van der Kolk stevig bewijs voor is dat ze helpen.



Neem contact op met Inge van Berlo voor een kennismaking.
Naam*
Email*
0 of 350